Screening reduceert het aantal sterfgevallen prostaatkanker

Kanker doodsoorzaak nr. 1
3 februari 2009
‘Baarmoederhalskanker is uit te bannen’
20 oktober 2009

Screening reduceert het aantal sterfgevallen prostaatkanker

Vroege ontdekking van prostaatkanker met de PSA-test (prostaat specifiek antigeen) brengt het aantal sterfgevallen vanwege de ziekte terug met 20 procent. Dat blijkt uit ’s werelds grootste screeningsonderzoek onder leiding van Fritz Schröder, hoogleraar urologie aan het Erasmus Medisch Centrum. Het onderzoek is gepresenteerd op het jaarcongres van de European Association of Urology. KWF Kankerbestrijding is mede financeerder geweest van deze Europese studie, die ongeveer 8 jaar heeft gelopen.

‘De studie voorziet beleidsmakers op het gebied van screening met belangrijke nieuwe gegevens over de effectiviteit van de PSA-test in het voorkomen van sterfgevallen’, luidt het commentaar van prof. dr. Fritz Schröder, coördinator van de zogenoemde European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC). Overigens zal besluitvorming omtrent landelijke invoering van prostaatkankerscreening pas kunnen plaatsvinden nadat ook resultaten van twee andere deelstudies van de ERSPC, over de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit van screening, bekend zijn. Die studies zijn bijna afgerond.

PSA-test
De PSA-test meet de hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in uw bloed. PSA (een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt) komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Boven de 50 jaar blijken 2 op elke 10 mannen (20%) een verhoogde PSA-waarde te hebben. Die verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA-waarde altijd aanvullend onderzoek nodig. Echter, hoe hoger de PSA-waarde is, des te aannemelijker het is dat er sprake is van prostaatkanker.

Onderzoek
Het onderzoek naar de effectiviteit van screening vond plaats in België, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. In totaal 162 duizend mannen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar namen aan de studie deel. Bij hen werd de concentratie prostaat specifiek antigeen (PSA) in het bloed gemeten met de PSA-test en hen werd een regelmatige follow-up aangeboden. Gemiddeld eens in de vier jaar werd de screening herhaald. Van iedere 1408 gescreende mannen hadden 48 prostaatkanker (3,4 procent). Behandeling van deze 48 mannen zorgde ervoor dat één extra leven werd gespaard. Het sterftecijfer van prostaatkanker nam daardoor met 20 procent af.

KWF Kankerbestrijding
Deze studie draagt volgens KWF Kankerbestrijding bij aan de strijd tegen kanker. Nu is het belangrijk om te bepalen of de gezondheidswinst opweegt tegen de kosten. Daarbij moet er ook goed gekeken worden naar de voor- en de nadelen van het uitvoeren van een Bevolkingsonderzoek naar Prostaatkanker. Daarbij is goede voorlichting zeer belangrijk.

(Bron: http://www.mednet.nl/)