Baarmoederverwijdering met behulp van daVinci

Kwaadaardige aandoeningen
Een breed spectrum van gynaecologische kankeraandoeningen kan schade toebrengen aan het voortplantingssysteem van een vrouw, dat bestaat uit baarmoeder, schede, eierstokken en eileiders. De baarmoeder is een hol orgaan van spierweefsel, waarin de baby van een zwangere vrouw groeit. De eierstokken en eileiders bevinden zich aan beide zijden van de baarmoeder.

De meest voorkomende soorten gynaecologische kankeraandoeningen zijn:

 • Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)
  Deze kanker wordt per jaar vastgesteld bij 700 vrouwen, meestal in de leeftijscategorie tussen de 30 en 55 jaar.
 • Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)
  Deze kanker wordt per jaar vastgesteld bij 1700 vrouwen, meestal in de leeftijdscategorie tussen de 55 en 80 jaar.
 • Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)
  Deze kanker wordt per jaar vastgesteld bij 1100 vrouwen, meestal boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen.


Baarmoederhalskanker

De baarmoederhals
De baarmoeder is een smaller, buisvormig gedeelte van de baarmoeder dat aan één kant in de schede eindigt, en aan de andere kant overgaat in het baarmoederlichaam met daarin de baarmoederholte. De baarmoederhals is van binnen bekleedt met cilinderepitheel. In de schede heeft de baarmoederhals een opening, de baarmoedermond. Het gedeelte dat zichtbaar is in de schede wordt portio genoemd.

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. In het overgangsgebied van de slijmvliezen kunnen afwijkende cellen ontstaan door langdurige infectie van die cellen met een virus: Humaan Papillomavirus (HPV). Er is dan nog geen sprake van kanker. Gewoonlijk ruimt het lichaam deze afwijkende cellen op. Bij een klein aantal vrouwen gebeurt dit niet. Als deze veranderingen onbehandeld blijven, dan ontaarden deze cellen doorgaans heel langzaam in kankercellen. Dit kan 5 à 15 jaar duren.

Symptomen die bij baarmoederhalskanker kunnen voorkomen zijn:

 • Verandering aan de cellen in de baarmoederhals leiden niet tot klachten in eerste instantie
 • Ongewone, bloederige afscheiding
 • Ongewoon bloedverlies buiten menstruatieperiodes: tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap, tussen 2 menstruaties en na de overgang


Deze symptomen wijzen niet zonder meer op baarmoederhalskanker. Maar als u deze klachten heeft, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Diagnose
Vaak is het de huisarts die als eerste een lichamelijk inwendig onderzoek bij u uitvoert, samen met een uitstrijkje. Indien nodig, verwijst deze u door naar de gynaecoloog.
De medisch specialist zal het lichamelijk inwendig onderzoek en uitstrijkje nogmaals herhalen.

Daarnaast zijn de volgende aanvullende onderzoeken mogelijk:

 • Colposcopie (biopsie)
 • Inwendig onderzoek onder narcose
 • X-thorax
 • Echo nieren
 • CT-scan
 • MRI-scan


Stadia
Stadium Ι: De tumor heeft zich beperkt tot de baarmoederhals
Stadium ΙΙ: De tumor is doorgegroeid vanuit de baarmoederhals tot in het steunweefsel of het bovenste deel van de schede
Stadium ΙΙΙ: De tumor is doorgegroeid tot aan de bekkenwand of in het onderste deel van de schede
Stadium ΙV: De tumor is buiten het bekken gegroeid of doorgegroeid in de blaas en/of endeldarm en/of uitzaaiingen in andere organen (longen, botten, lever)

Uitzaaiingen
Baarmoederhalskanker kan doorgroeien in de onderliggende spierlaag, naar de vagina, naar de baarmoeder of naar de steunweefsels rond de baarmoederhals. Op den duur kunnen de kankercellen uitbreiden naar de omringende organen, zoals de blaas en endeldarm. Als de tumor doorgroeit, neemt de kans toe dat er kankercellen losraken en via de lymf en/of bloed worden verspreid. Op deze manier ontstaan uitzaaiingen. Verspreiding van kankercellen via het lymfstelsel tasten met name de lymfklieren aan in de buik. In een later stadium van de ziekte kan de verspreiding van kankercellen via het bloed de longen, botten en lever aantasten.

Baarmoederkanker

De baarmoeder
De baarmoeder is het vrouwelijke orgaan voor de voortplanting van de mens. Het vrouwelijk voortplantingssysteem bestaat uit baarmoeder, schede, eierstokken en eileiders. De baarmoeder is een hol orgaan van spierweefsel, waarin de baby van een zwangere vrouw groeit. De baarmoeder bestaat uit 2 onderdelen: het baarmoederlichaam en de baarmoederhals met de in de schede zichtbare en voelbare baarmoedermond. De baarmoeder zit ver weggestopt in de onderbuik, in het kleine bekken net achter de blaas en voor de endeldarm. De binnenkant van de baarmoederholte is bekleed met baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies wordt regelmatig, als er geen zwangerschap optreedt, deels afgestoten waarbij bloedvaatjes kapot gaan en een bloeding, de menstruatie wordt veroorzaakt.

Wat is baarmoederkanker?
Baarmoederkanker ontwikkelt zich bij meer dan 90% van de vrouwen in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Daarom wordt baarmoederkanker ook wel endometriumcarcinoom genoemd.
Bij ongeveer 5%-10% van de vrouwen ontstaat de ziekte in de spierwand van de baarmoeder. Dit wordt een uterussarcoom genoemd.

Symptomen die bij baarmoederkanker kunnen voorkomen zijn:
 • Ongewoon vaginaal bloedverlies
 • Buikpijn, moeheid, vermagering (vaak in later stadium van de ziekte)
Diagnose
Vaak is het de huisarts die als eerste een lichamelijk inwendig onderzoek bij u uitvoert, samen met een uitstrijkje. Indien nodig, verwijst deze u door naar de gynaecoloog. De medisch specialist zal het lichamelijk inwendig onderzoek en het uitstrijkje nogmaals herhalen. Het uitstrijkje is niet altijd bepalend voor de diagnostiek van baarmoederkanker. De uitslag van een curettage, wegschrapen van een deel van het baarmoederslijmvlies dat gebruikt wordt voor onderzoek naar baarmoederaandoeningen is echter wel bepalend. Dit onderzoek is erg nauwkeurig.

Daarnaast zijn de volgende aanvullende onderzoeken mogelijk:
 • Echoscopie
 • Weefselonderzoek (biopsie)
 • Bloedonderzoek
 • Röntgenfoto, MRI scan, CT scan
 • Endoscopisch onderzoek
Stadia
Stadium Ι: De baarmoederkanker is beperkt gebleven tot het baarmoederslijmvlies of de spierlaag.
Stadium ΙΙ: De baarmoederkanker is doorgegroeid naar de baarmoederhals.
Stadium ΙΙΙ: De baarmoederkanker is uitgebreid tot buiten de baarmoeder, naar de eierstokken, schede of naar de lymfklieren in de buik.
Stadium ΙV: De baarmoederkanker is uitgebreid naar de blaas, endeldarm of naar andere organen in het lichaam.

Uitzaaiingen
Kanker van het slijmvlies wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, dit omdat er abnormaal bloedverlies via de schede ontstaat. Het kan zich plaatselijk uitbreiden naar de spierlaag, naar de baarmoederhals of naar de eileiders en eierstokken. In een later stadium kan de kanker zich ook uitbreiden naar de omliggende organen, zoals de blaas of de darmen.
Baarmoederkanker kan zich ook via de lymfbanen verspreiden naar lymfklieren in de buik.
Verspreiding met het bloed naar organen elders in het lichaam zoals lever, botten en longen, komt bij baarmoederkanker minder vaak voor.
Bij gynaecologische kanker, baarmoeder- of baarmoederhalskanker, kan een hysterectomie de beste behandeloptie zijn. Het soort hysterectomie dat wordt gedaan, hangt af van de ziektegeschiedenis, gezondheid en de snelheid van de groei van de kanker.

Traditionele hysterectomieën bij gynaecologische kankeraandoeningen worden door middel van abdominale chirurgie uitgevoerd, waarvoor een lange snee (vanaf het schaambeen tot net boven de navel) nodig is. Een open abdominale hysterectomie kan pijnlijk zijn, waardoor zware pijnstillers ingenomen dienen te worden. Ook brengt deze behandeling het risico op infecties en aanzienlijk bloedverlies met zich mee. Na de operatie is er een lange tijd (vaak 6 weken) nodig om te genezen. Bovendien zijn veel patiënten niet gelukkig met het door de snee achtergebleven grote litteken.

Als de behandelend gynaecoloog een hysterectomie adviseert, komt u eventueel voor een innovatieve, minder invasieve ingreep, genaamd de daVinci hysterectomie, in aanmerking.

Hoe werkt de daVinci hysterectomie operatietechniek?
De techniek bestaat uit een bedieningspaneel voor de opererend arts en een deel dat bij de patiënt opgesteld staat met de instrumenten en de optiek. De arts voert de operatie uit via het bedieningspaneel, waarin zich een optisch systeem bevindt. Anders dan bij de klassieke minimaal-invasieve methoden biedt het optisch systeem 3-dimensionaal zicht. De instrumenten worden door middel van twee speciale handgrepen bestuurd. Aan het instrumentendeel dat bij de patiënt staat opgesteld, bevinden zich de speciale instrumenten waarmee de operatie uitgevoerd wordt. Voor de arts is het met behulp van de daVinci methode mogelijk om naast de camera drie instrumentarmen te bedienen. Uiteraard bestaat het artsenteam naast de opererend arts ook uit een assistent, instrumentenverzorger en de narcosearts.

Voordelen van de daVinci hysterectomie:
 • Korter verblijf in het ziekenhuis
 • Minder pijn
 • Minder risico op wondinfecties
 • Minder bloedverlies, en dus minder bloedtransfusies nodig
 • Kleinere operatielittekens
 • Snellere genezing en terugkeer naar uw dagelijks leven
 • Eventueel behoud van baarmoederhals
 • Opheffing van trillingen van de menselijke hand
 • 3-dimensionaal zicht door het gebruik van optische mogelijkheden
 • Vergroting van 10-20 maal voor een exactere herkenning van structuren en weefsellagen
 • In veel gevallen betere resultaten en tevredenheid van de patiënten


De daVinci robottechniek is tot op vandaag wereldwijd succesvol in honderdduizenden ingrepen gebruikt. Onze gynaecologische chirurgen behoren tot het toenemende aantal chirurgen, die de daVinci chirurgie aanbieden bij kwaadaardige gynaecologische aandoeningen.
Het Ziekenhuis Gronau heeft met de meeste zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoedingen. In de meeste gevallen dient u zelf een aanvraag te doen bij uw zorgverzekeraar waarna een machtiging ontvangt.

Tarieven behandelingen:
3 persoonskamer
€ 11.500,-

2 persoonskamer
€ 11.750,-

1 persoonskamer
€ 12.000,-

Vergoeding medische kosten in het buitenland
Op de website van CVZ (College voor zorgverzekeringen) wordt aangegeven dat de dekking van de basisverzekering niet beperkt is tot Nederland, maar ook voor niet-spoedeisende hulp geldig is in het buitenland. De hoogte van de vergoeding is echter beperkt tot de tarieven die gangbaar zijn in Nederland. Over het algemeen wordt aangeraden vooraf toestemming te vragen bij uw zorgverzekeraar. Vooraf krijgt de cliënt een schriftelijke opgave van de kosten, die bij de zorgverzekeraar ingediend kan worden. Indien u via Top Medical Care naar het buitenland bemiddeld wordt, betreft het in de meeste gevallen verzekerde zorg. Aangezien we bij Top Medical Care geen wachttijden kennen, zal het vaak zo zijn dat u eerder behandeld kunt worden dan dat u goedkeuring heeft van uw verzekering. In dit geval zou het zo kunnen zijn dat u zelf de kosten vooruit dient te betalen en de rekening kunt declareren bij uw zorgverzekering.

Kosten bemiddeling Top Medical Care
U betaalt geen extra kosten voor de diensten van Top Medical Care.
Medisch Centrum Baarn
Voor de urologische check-up of een eerste intake en carcinoomgesprek in geval van een mogelijke operatie kunt u terecht bij de nieuwe locatie van Top Medical Care in het Medisch Centrum Baarn, Hermesweg 15.Ziekenhuis Gronau
Net over de grens bij Enschede ligt het Ziekenhuis Gronau. Het ziekenhuis is voorzien in alle gebruikelijke specialismen en richt zich hierbij ook op de behandeling en verzorging van Nederlandse patiënten. Zowel het team van artsen, verplegers en verpleegsters als alle andere medewerkers in het Ziekenhuis Gronau zullen u tijdens uw verblijf met persoonlijke zorg omringen. Het Ziekenhuis Gronau is gelegen aan de B54, het verlengde van de A35.

Het credo van het Ziekenhuis Gronau luidt: “Uw ziekenhuis in het hart van de Euregio”.


Prostata Zentrum Nord West
Ontvangst en onderzoek vinden plaats in het Prostata Zentrum Nordwest in het Ziekenhuis Gronau. Binnen dit ziekenhuis heeft het prostaatcentrum een kliniek gevestigd die beschikt over alle mogelijke therapieën bij prostaatproblemen. U kunt hier terecht voor alle urologische aandoeningen. Bijzonder gespecialiseerd is het centrum in het behandelen van prostaatkanker. De nieuwste behandelingen zoals de daVinci techniek en de Green Laser therapie worden hier al geruime tijd uitgevoerd. De kliniek heeft speciaal voor Nederlandse klanten begeleiders in dienst die u tijdens uw aanwezigheid bij zullen staan. Als eerste ziekenhuis in Duitsland en als één van de weinige ziekenhuizen in het hele land, biedt het Ziekenhuis Gronau samen met het PZNW nu de baanbrekende daVinci techniek aan. Een moderne techniek die staat voor medische vooruitgang, welke de grenzen van de Duitsland ver overschrijdt. Patiënten uit heel Duitsland en het aangrenzende buitenland komen inmiddels naar Gronau om zich hier te laten opereren.Het PZNW voert momenteel daVinci operaties uit aan de volgende organen:

 • prostaat (daVinci Prostatectomie)
 • bijnier (Adrenalectomie)
 • nier (bijv. het verwijderen van de nier of een deel ervan)
 • nierbekken / urineleider (bijv. nierbekkenplastiek)
 • blaas (cystectomie, diverticulectomie)
 • zaadleider (bijv. vaso-vasostomie)

De daVinci techniek - de nieuwe baanbrekende operatie-technologie in het Ziekenhuis Gronau en het PZNW.

Is er een MRSA-beleid in Duitsland?
In Duitsland kent men geen dekkend MRSA-beleid. Uiteraard heeft het Ziekenhuis Gronau wel een MRSA-beleid. Vooraf zal er worden bekeken of u tot de risicogroep behoort. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt elke Nederlandse patiënt een uitgebreid MRSA-onderzoek waarvan u de resultaten binnen 3 dagen krijgt toegestuurd. U kunt dus met een veilig en gerust gevoel de Nederlandse ziekenhuizen binnentreden.

Hoe weet ik dat het Ziekenhuis Gronau een goed ziekenhuis is?
Het Ziekenhuis Gronau behoort met het urologiecentrum tot de top 3 klinieken in Europa. Onder leiding van Dr. Witt zijn er in de kliniek meer dan 1400 daVinci prostaatkankerbehandelingen en 400 nierkankerbehandelingen uitgevoerd met succesvolle resultaten die ver boven de cijfers van de ziekenhuizen in Amerika liggen. Dr. Witt behoort met zijn team dan ook tot de top 10 van beste urologen in de wereld.
Inleiding

"De mens staat altijd centraal", dat is het credo in het Ziekenhuis Gronau en bij het PZNW (ProstataZentrum Nordwest). Alle medewerkers van het ziekenhuis als ook de samenwerkingspartners van het PZNW zijn te allen tijde aan dit credo gebonden. Dat geldt ook en juist met name bij prostaatkanker, de vorm van kanker die bij mannen het meest voorkomt. Samen met Top Medical Care bieden we u nu de mogelijkheid u als Nederlandse patiënt om bij ons in de kliniek te laten behandelen met behulp van de meest moderne technologie en therapieën.

PZNW en Top Medical Care helpen u graag verder…

Met vriendelijke groet,Het PZNW is verbonden aan het Ziekenhuis Gronau en staat onder leiding van dr. J.H. Witt, in Duitsland de absolute nummer 1 op het gebied van urologie. Top Medical Care is als Nederlands callcenter verantwoordelijk voor het plannen van de afspraken en de administratieve handelingen. Tevens staat ons medisch telefoonteam u graag bij vragen te woord. Zij kunnen u alles vertellen over de behandelingen, afspraken en afhandeling met de verzekering. Voor meer informatie kunt u ons bereiken op het gratis telefoonnummer 0800-2220005 0800-2220005 .

Team

Dr. med. Witt
Chef-arts en daVinci specialist


Dr. med. A. Schütte
Chef-arts en daVinci specialist


Dr. med. Zinke
Oberarts


Prof. Dr. Akcetin
Chef-arts en daVinci specialist

Frau D. Nötzel
Patient Concierge